Over dr. Raaijmaakers

Chirurgische ingrepen van de enkel, voet en heup kennen voor dokter Martijn Raaijmaakers geen geheimen. Na zijn universitaire studies tot dokter in de genees-, heel- en verloskunde aan de KU Leuven (2001), specialiseerde dokter Raaijmaakers zich in de orthopedie en traumatologie aan de VU Brussel (2007). Daarnaast behaalde hij ook een certificaat radioprotectie aan de KU Leuven (2008).

Dokter Raaijmaakers woont in Aalst, samen met zijn kinderen en vrouw Nicky Janssen. Hij werkt geregeld samen met Nicky wanneer het over voeten gaat, want zij is een erkende podologe en een referentie in haar vak.

Martijn’s passie voor orthopedische chirurgie is ontstaan tijdens zijn studies geneeskunde. Bij de keuze voor orthopedie voelde hij meteen een klik, een puzzelstukje dat perfect op zijn plaats viel.

 

“Ik ben orthopedisch chirurg geworden om mensen te helpen en opnieuw mobiel te maken. De combinatie van technisch hoogstaande uitdagingen en het menselijke aspect fascineert mij en geeft mij enorm veel voldoening.”

 

In de orthopedie is het belangrijk dat technieken, waarvan de degelijkheid door lange follow-up bewezen is, bewaard blijven. Dit blijft de basis van een succesvolle orthopedische operatie. Daarnaast is er zeker plaats voor innovatie en nieuwe technieken, op voorwaarde dat de veiligheid van de patiënten gewaarborgd blijft. Dokter Raaijmaakers blijft zich dan ook bijscholen in innoverende nieuwe technieken en instrumenten, zodat hij blijvende goede zorg kan garanderen aan zijn patiënten.

Heupprothese via een minimaal invasieve anterieure operatietechniek

Dokter Raaijmaakers vervolledigde twee jaar van zijn opleiding orthopedie in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst. Onder leiding van dokter Erik De Witte specialiseerde hij zich in de anterieure toegang voor het plaatsen van heupprothesen. Deze operatietechniek is minimaal invasief, wat wil zeggen dat er geen spieren beschadigd worden bij de plaatsing van een heupprothese. Deze werkwijze heeft een positief effect op de pijn na de operatie en op de revalidatie. Daarnaast is de opnameduur korter voor de patiënten en kan de incisie kleiner gemaakt worden.

 

De minimaal invasieve anterieure toegang wordt al meer dan 15 jaar gebruikt op de orthopedische dienst van het ASZ, sinds deze door dokter Erik De Witte werd geïntroduceerd. Ook dokter Raaijmaakers en zijn collega dokter John Van Overschelde stonden mee aan de wieg van deze operatietechniek toen zij als assistent aanwezig waren bij de ontwikkeling van de techniek door dokter De Witte. Tot op vandaag deed dokter Raaijmaakers uitgebreide ervaring en kennis op en leert hij als deskundige deze techniek aan collega’s, uit binnen- en buitenland.

 

Na de opleiding orthopedie werkte dokter Raaijmaakers een jaar als consulent op de afdeling reconstructieve heupchirurgie bij professor dokter M. Mulier in het Universitair Ziekenhuis van Pellenberg. Hij specialiseerde zich verder in het plaatsen van primaire heupprothesen, alsook in revisies of heringrepen.

 

Wil je meer lezen over de verschillende soorten heupprothesen of heb je een vraag? Neem hier eerst een kijkje: http://ortho-asz.be/medische-info/heup/heupprothese.

 

Behandeling van voet en enkel

Naast heupbehandelingen is dokter Raaijmaakers ook specialist in de behandeling van letsels aan de voeten en de enkels. Na zijn opleiding werkte dokter Raaijmaakers 1 jaar als consulent voet- en enkelchirurgie in het UZ Pellenberg op de dienst van professor dokter G. Matricali. Hier legde hij zich toe op de behandeling van de hallux valgus en hamertenen maar ook op kijkoperaties van de enkel, de behandeling van artrose, sportletsels en traumatologie van voet en enkel.

Zit je met vragen over de behandeling van voeten of enkels? Dan vind je hier waarschijnlijk wel een eerste antwoord: http://ortho-asz.be/veel-gestelde-vragen/voet-en-enkel.

Interessant om weten

Al meer dan 10 jaar werkt dokter Raaijmaakers in het ASZ in Aalst als orthopedisch chirurg en ontvangt hij bezoekers uit binnen- en buitenland om de anterieure toegangstechniek voor heupprothesen te illustreren. Ook geeft hij jaarlijks meerdere hands-on cursussen voor buitenlandse chirurgen over de anterieure toegang op basis- en gevorderd niveau.

Dokter Raaijmaakers is lid van het Zimmer Biomet ASI Advisory Panel, een internationale groep heupchirurgen die nieuwe instrumenten en technieken ontwikkelt voor de anterieure toegang bij heupoperaties.

Tot slot spreekt Martijn regelmatig op internationale congressen, maar organiseert en modereert hij ook zelf congressen, zoals het Orthopediecongres van het ASZ Aalst – Wetteren.

Dokter Raaijmaakers is lid van verschillende (internationale) verenigingen:

  • BVOT (Belgische vereniging voor orthopedie en traumatologie)
  • BHS (Belgian Hip Society)
  • EHS (European Hip Society)
  • BFAS (Belgian Foot and Ankle Society)
  • EFAS (European Foot and Ankle Society)
  • AO Alumni Association

Na zijn universitaire studies zat dokter Raaijmaakers niet stil, dat bewijzen de talrijke postuniversitaire opleidingen die hij volgde:

2007 – 2008
 Fellowship heup- en kniechirurgie, UZ Pellenberg, KU Leuven, prof. dr. J. Bellemans

2008 – 2009 Fellowship Reconstructive hip surgery, UZ Pellenberg, KU Leuven, prof. dr. M. Mulier

2009 Working visit Hip Arthroscopy, Uni Klinik Homburg, dr. Michael Dienst

2009 AO Traveling Fellowship, Universitätsklinik für Orthopädische Chirurgie, Insel Spital, University of Bern, Prof. dr. K. A. Siebenrock

2009 Working visit Foot and Ankle surgery, Schulthess klinik, Zurich, dr. P. Rippstein

2009 Working visit Hip Arthroscopy, Hospital for Special Surgery / New York Presbitarian Hospital, New York, USA, dr. B Kelly

Sinds eind 2019 zetelt dokter Raaijmaakers in de raad van bestuur van de vzw van de geneesheren van het ASZ, waar hij de rol van secretaris vervult.

App Zorgpad ASZ: volg je persoonlijk traject op de voet

Dokter Raaijmaakers ontwikkelde samen met zijn collega’s de app ‘Zorgpad ASZ’, gratis te installeren op Apple of Android apparaten. De applicatie geeft je alle relevante informatie over je heup-, voet-, knie- of schouderoperatie in het ASZ. Na installatie kies je je behandeling en stel je de behandeldatum in. Nadien klik je op ‘start’ en je persoonlijke tijdlijn wordt gecreëerd.