Sporten met een heupprothese
Sporten met een heupprothese: het lijkt misschien een uitdaging, maar voor veel mensen betekent het juist een nieuwe kans om een actief en gezond leven te leiden. Een heupprothese, of kunstheup, wordt geplaatst bij mensen met ernstige pijn van de heup, zoals bij artrose maar ook bijvoorbeeld na een breuk van de heup. Na de operatie en de revalidatieperiode is het belangrijk om weer in beweging te komen, niet alleen voor de verbetering van de fysieke conditie, maar ook om de algemene levenskwaliteit te verhogen.
Ideale timing om te bewegen en te sporten met een heupprothese
De timing om te beginnen met sporten na een heupoperatie hangt af van verschillende factoren, in de eerste plaats van het type operatie. Bij een minimaal invasieve operatie, zoals dokter Raaijmaakers deze uitvoert, gaat de revalidatie over het algemeen sneller. Daarnaast is de timing ook afhankelijk van de algemene gezondheid van de patiënt en van hoe snel de patiënt herstelt. Het is cruciaal om hierbij de instructies van de chirurg en de fysiotherapeut op te volgen.
Hieronder lees je enkele algemene richtlijnen in verband met de timing om te bewegen en te sporten met een heupprothese.
Direct na de operatie:
- De eerste paar dagen: Na de operatie wordt de patiënt aangemoedigd om zo snel mogelijk in beweging te komen. Dit zijn lichte activiteiten zoals zitten, staan en korte stukjes wandelen met een loophulpmiddel.
- De eerste 1 – 2 weken: In deze periode richt de fysiotherapie zich op het herstellen van basisbewegingen en de versterking van de spieren rondom de heup. Oefeningen zijn meestal licht en gericht op de verbetering van de mobiliteit en het verminderen van de zwelling.
Eerste 6 weken:
- 2 – 6 weken: Naarmate de genezing vordert, wordt de intensiteit van de oefeningen langzaam verhoogd. Wandelen, lichte rekoefeningen en spierversterkende oefeningen, zwemmen – op voorwaarde dat de wonde voldoende genezen is – en fietsen op een hometrainer kunnen op het programma staan. Alles is steeds afhankelijk van de goedkeuring van de arts.
Na 6 weken:
- 6 – 12 weken: Veel patiënten beginnen met meer uitdagende activiteiten zoals langere wandelingen, fietsen op de weg of op een hometrainer en wateraerobics.
- 3 – 6 maanden: De meeste mensen kunnen tegen deze tijd deelnemen aan een bredere waaier aan sporten en activiteiten, inclusief golfen, dansen en andere lage impactactiviteiten. Het is cruciaal om nog steeds aandacht te besteden aan de juiste techniek en om overbelasting te vermijden.
Na 6 maanden:
- 6 – 12 maanden: Patiënten keren meestal terug naar bijna alle dagelijkse activiteiten en veel sportieve activiteiten, behalve naar die met hoge impact. De nadruk ligt op de versterking van de heup en het onderhouden van een goede conditie.
Na 1 jaar en verder:
- 12 maanden en verder: Tegen deze tijd is het merendeel van de patiënten volledig hersteld en kunnen ze deelnemen aan de meeste sporten die geschikt zijn voor hun heupprothese. Het is echter nog steeds belangrijk om sporten met hoge impact of een hoog risico op vallen te vermijden.
Do’s en don’ts met een heupprothese
Sporten met een heupprothese vereist enige voorzichtigheid en aanpassing, maar het is verre van onmogelijk. Er zijn tal van sporten en activiteiten die veilig en gunstig zijn voor mensen met een kunstheup. Dit varieert van lage impact sporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen, tot meer intensieve activiteiten zoals golfen, tennis en zelfs bepaalde vormen van dans. De sleutel is om naar het eigen lichaam te luisteren, de adviezen van de arts en fysiotherapeut op te volgen, en stapsgewijs de intensiteit van de oefeningen op te bouwen.
Hoewel sporten met een heupprothese veel voordelen biedt, zijn er bepaalde activiteiten die beter vermeden kunnen worden om schade aan de prothese te voorkomen en het risico op blessures te minimaliseren. Deze sporten kunnen te veel druk of impact op de heup veroorzaken, wat tot complicaties kan leiden. Zoals bijvoorbeeld contactsporten (basket- en voetbal) en zeer intensieve krachttrainingen. Skiën is toegestaan als de patiënt reeds voldoende ervaring had voor de operatie. Tennis kan zeker ook, maar op een aangepast niveau en bij voorkeur in dubbelspel.
Met de juiste begeleiding en een op maat gemaakt trainingsprogramma kunnen jonge maar ook oudere mensen met een heupprothese genieten van de vele voordelen van sporten. Dit omvat niet alleen de verbetering van de spierkracht en mobiliteit rondom de heup, maar ook de vermindering van pijn en stijfheid, en de bevordering van een gezond gewicht en mentaal welzijn.
Kortom, sporten met een heupprothese opent de deur naar een actieve en gezondere levensstijl.
Vragen?
Als je vragen hebt over de sporthervatting en welke sporten zijn aangewezen in jouw persoonlijke situatie, dan kun je dit met Dokter Raaijmaakers bespreken.