Uitstekende schoenen, blije voeten
Wanneer je last hebt van pijnlijke voeten, is het cruciaal om de juiste schoenen te dragen. Let daarom bij de keuze van je schoenen op enkele aandachtspunten. Heb je te maken met een hallux valgus, een grote teen die naar buiten staat, dan moet je extra opletten wat je schoeisel betreft. Want de klachten van een hallux valgus ontstaan door wrijving van de schoen op de huid over de uitstekende knobbel.
Schoenentips voor moeilijke voeten
- Geschikte schoenen volgen je voetvorm. Je kan dit nagaan door je voet in een staande positie zo ver mogelijk naar voren in de schoen te schuiven, zodat je één vinger tussen je voet en de hielomsluiting kunt plaatsen. De voet moet stevig in de schoen zitten, maar mag nooit te strak aanvoelen. Aan de voorzijde van de schoen, bij de tenen, moet er voldoende ruimte zijn zodat je tenen vrij kunnen bewegen.
Besteed ook altijd nauwkeurige aandacht aan de breedte van de schoen, vooral als je brede voeten hebt. Zorg ervoor dat wanneer je de schoen draagt, de voet de vorm van de schoen niet verandert. Als dit wel het geval is, heb je geen grotere maat nodig, maar een schoen met een ruimere breedtemaat. - Een schoen buigt correct bij de tenen. Bij een soepele voetafwikkeling wordt de hele voet, inclusief de hiel, de middenvoet en de voorvoet, ondersteund doordat de zool van de schoen een continue ronde vorm heeft van de achterkant naar voren. Deze vloeiende beweging vermindert de belasting van de enkel, middenvoet en voorvoet. Wil je nagaan of je een goed buigende schoen in handen hebt? Je houdt de schoen met één hand bij de tenen vast en de andere hand plaats je bij de hielomsluiting. Breng beide handen naar elkaar toe en observeer waar de schoen buigt. Een kwalitatieve schoen zal enkel bij de tenen buigen.
- In de lengte-as mag er geen draaiing van de schoen optreden. De schoen mag niet bewegen, als je die met losse handen wilt uit doen.
- Overige aandachtspunten voor je schoenkeuze: de hielomsluiting moet stevig en gesloten zijn, kies schoenen met stevige klittenband of veters, let op een hakhoogte van maximum 3 centimeter, en ga voor lederen schoenen (zowel binnen- als buitenkant) die de luchtcirculatie rond de voeten bevorderen en hen fris houden.
Schoenkeuze bij een hallux valgus

Moeilijke voeten vragen aangepaste schoenen. Heb je te maken met een hallux valgus, laat je dan zeker professionele adviseren en begeleiden.
Een hallux valgus is een aandoening die betrekking heeft op de grote teen (de hallux) van de voet. Het is een veelvoorkomende aandoening waarbij de grote teen naar buiten buigt, weg van de andere tenen, en soms zelfs over of onder de tweede teen kan schuiven. Dit resulteert meestal in een zichtbare knobbel aan de zijkant van de voet, aan de basis van de grote teen.
In de initiële fase van de behandeling van een hallux valgus is een chirurgische ingreep niet noodzakelijk. De behandeling begint meestal met aanpassingen aan het schoeisel. Bij een bredere voet hoort vanzelfsprekend een bredere schoen. Het is van belang om schoenen te kiezen die ruim zijn aan de voorkant, zodat er zo min mogelijk druk op de bult ontstaat en de ontsteking kan verminderen. Bovendien worden hoge hakken niet aangeraden.
Een zelfklevende vilt kan de bult beschermen op de pijnlijke plek. Vaak zijn orthopedische steunzolen ook een redmiddel, vooral als er pijn aan de onderzijde van de voet optreedt als gevolg van de druk op een hamerteen.
Contact
Helpen deze tips niet bij de verlichting van jouw voetpijn, dan kan je steeds een afspraak maken met dokter Martijn Raaijmaakers voor een eventuele chirurgische ingreep. Heb je vragen of bedenkingen bij een bepaalde schoenkeuze, ga dan zeker eens ten rade bij podologe Nicky Janssen.