Orthopediecongres: fusioneren en realigneren in de orthopedie
Op zaterdag 23 maart vond in de Montil in Affligem het lentesymposium plaats onder de noemer ‘fusioneren en realigneren in de orthopedie’. Het symposium was gericht op huisartsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en podologen.
Traditiegetrouw organiseren de diensten Orthopedie van zowel het OLV Ziekenhuis als van het A.S.Z. jaarlijks een drukbezochte orthopediedag. Met het oog op de fusie tot het eengemaakte AZORG in 2025 sloegen de diensten Orthopedie van beide ziekenhuizen nu de handen in elkaar voor de organisatie van een gezamenlijk congres.
Niet geheel toevallig was het onderwerp van dit congres ‘Fusioneren en realigneren in de orthopedie’. Er kwamen zes presentaties aan bod waarbij telkens en ander gewricht werd besproken door een duo chirurgen van het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis. Daarnaast werden de toekomstplannen voor de diensten Orthopedie uit de doeken gedaan.
Dokter Raaijmaakers over de heup dysplasie
Dokter Martijn Raaijmaakers was één van de duosprekers tijdens dit lentesymposium. Hij belichtte het thema ‘heup dysplasie’, wat wil zeggen: een onvolledige vorming van het acetabulum met instabiliteit van de heup tot gevolg. Het acetabulum is het komvormige deel van het heupgewricht waarin de heupkop past.
Dokter Raaijmaakers sprak ook over de vorming van het heupgewricht. De formatie van het acetabulum wordt bepaald door de aanwezigheid van de femurkop. De ontwikkeling gaat verder na de geboorte. Voor een normale ontwikkeling van het beenderig acetabulum, kraakbeen en labrum is een gecentreerde, sferische, stabiele heupkop nodig. Vervolgens werd er ingezoomd op de dysplasie op kinderleeftijd, maar ook de gevolgen van een dysplasie bij volwassenen.
Symptomen dysplasie
De symptomen van dysplasie kunnen vaag zijn en worden meestal gezien bij jonge, meestal vrouwelijke, hyperlaxe patiënten tussen 25 en 40 jaar. Enkele typische symptomen zijn:
- Chronische last in de heup: lies, trochanter (een botstructuur die deel uitmaakt van het dijbeen), gluteaal (grote bilspier) of lage rug.
- Pijn die progressief toeneemt progressief bij sporten en werken. De pijn komt eerder voor bij lang rechtstaan of lopen dan bij draaibewegingen en diepe flexie.
- Een gevoel van zwakte in de heup.
- Een klikkend of blokkerend gevoel in de heup.
Het is vaak een typisch verhaal. De patiënt heeft al jaren lang hinder, de pijn neemt progressief toe en verergert meestal na een trauma.
Onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden
De onderzoeksmogelijkheden zijn vrij uitgebreid. We beginnen met een klinisch onderzoek, aangevuld met een röntgenfoto en zo nodig verdere beeldvorming (CT of MRI). De behandeling verloopt in eerste instantie conservatief via kinesitherapie en via een correctie van een eventueel verschil in beenlengte door middel van steunzolen. Brengt dit geen soelaas, dan kan een operatieve behandeling voorgesteld worden. Hierbij wordt meestal voor peri-acetabulaire – of bekkenosteotomie gekozen. Dit omvat een beenderige correctie, toegepast volgens een spiersparende techniek.
De langetermijnresultaten worden goed bevonden, met als doel de heup te bewaren en een prothese zo lang mogelijk uit te stellen.
Contact
Wens je meer informatie of een afspraak? Contacteer dokter Martijn Raaijmaakers voor een afspraak.