Geslaagde 20ste editie van de dag van de orthopedie
De Bonneterie op de Du Parc Site vormde het decor voor de 20ste editie van de dag van de orthopedie. Maar liefst 200 deelnemers, waaronder huisartsen, kinesisten en verpleegkundigen namen deel aan het symposium. Dokter Martijn Raaijmaakers verzorgde de organisatie en modereerde het boeiende geheel. Tijdens de inleiding stelde hij de drie nieuwe chirurgen voor, informeerde hij over een innovatieve robottechniek en een digitale zorgapplicatie. Vervolgens sprak een reeks gerenommeerde dokters over uiteenlopende orthopedische onderwerpen.

Dokter Martijn Raaijmaakers organiseerde en modereerde de 20ste editie van de dag van de orthopedie.
Frisse krachten
Dokter Raaijmaakers startte de inleiding met de voorstelling van enkele nieuwe krachten in het orthopedische landschap. Stijn Geeurickx is specialist in de knieën (Aalst) en in de heupen (Geraardsbergen). Daarnaast spitst Irisa Myncke zich toe op het bovenste lidmaat (Geraardsbergen en Aalst). Tot slot is er Paul Byttebier die zich toelegt op de knieën en de voeten (Geraardsbergen en Aalst).
Gespecialiseerde knierobot
ROSA, wat staat voor Robot Surgical Assistant, is een nieuwe soort robot waarmee totale knieprotheses geplaatst worden. De accuraatheid en consistentie van de plaatsing zijn groter en beter. De planning van de kniepositie verloopt nauwkeuriger en het gebruik van de robot komt de mobiliteit en de revalidatie van de knie ten goede. Hiermee wordt het risico op mogelijke complicaties aanzienlijk ingeperkt. Daarnaast kan de ROSA-robot in de toekomst ook gebruikt worden voor de precieze plaatsing van heupprotheses.
MyMobility app, een digitale gids doorheen het zorgpad
Het team Orthopedie van het A.S.Z. lanceerde dit jaar de mobiele app MyMobility, die patiënten begeleidt in de revalidatie van de heup en de knie. De applicatie vervangt de revalidatie bij de kinesitherapeut niet, maar dient als aanvulling op het klassieke revalidatieschema. Deze laagdrempelige en gebruiksvriendelijke tool zorgt er voor dat het zorgteam de patiënt optimaal kan opvolgen en begeleiden via een interactief, eenvoudig en digitaal zorgplan. De voornaamste eigenschappen van MyMobility op een rijtje:
- Betrokkenheid en voorlichting
- Activiteiten en resultaten verzamelen en opvolgen
- Pre- en postoperatieve oefeningen
- Moeiteloos bewegingsactiviteit vastleggen
Meer digitalisering door covid-19
Ook de werking van dienst orthopedie onderging een aantal veranderingen ten gevolge van de covidpandemie. Waar mogelijk werden consultaties en resultaatbesprekingen digitaal georganiseerd. Daarnaast werd de opnameduur na de plaatsing van prothesen merkelijk ingekort. Omwille van de geldende coronamaatregelen was er ook minder bezoek in het ziekenhuis en tijdens raadplegingen. Sinds kort is er wel een duidelijke toename van de pathologie merkbaar, omdat het leven van vele mensen stilaan terug in zijn plooi valt.
Verder op het programma
Na de inleiding modereerde dokter Raaijmaakers de presentaties van de volgende sprekers:
- Kinesitherapie: het juiste spoor na rotator cuffchirurgie, door dr. Bart Claus, orthopedisch chirurg A.S.Z.
- Trends en controverses in heup(prothese)chirurgie anno 2021, door dr. John Van Overschelde, orthopedisch chirurg A.S.Z.
- Rizartrose, verwijderen of vervangen? Door dr. Yannick Goubau, orthopedisch chirurg A.S.Z.
- Infiltratietechnieken van de enkel en de schouder, door dr. Luc Bouwen, orthopedisch chirurg A.S.Z.
- Gonartrose: patient specific solutions, door dr. Stijn Geeurickx, orthopedisch chirurg A.S.Z.
- Mijlpalen in de orthopedie, door prof. Franky Steenbrugge, orthopedisch chirurg A.S.Z.
Het programma werd opgeluisterd door een vermakelijke sketch van komiek Bert Kruismans bij de dokter.
Vragen?
Heb je vragen over het symposium of over één van de toegelichte onderwerpen? Contacteer dokter Martijn Raaijmaakers, hij helpt je graag verder.